top of page

VR blog - tipy, novinky a zajímavosti z virtuální reality

Nové Apple Vision Pro

Virtuální realita jako pomocník v medicíně

Aktualizováno: 22. 10. 2023


Operace siamských dvojčat Bernarda a Artura Limovy proběhla v Riu de Janeiru, přesto díky nasazeným brýlím s virtuální realitou bylo možné propojení chirurgů z Great Ormond Street Hospital v Británii a operovat tak ve virtuálním prostředí společně jako v jedné místnosti.


Konkrétně operaci provedl Brazilský chirurg Gabriel Mufarrejov pod taktovkou britského kolegy Noora ul Owase Jeelaniho.

Celý proces trval 27 hodin, zahrnoval 7 operací a celkem se na něm podílelo téměř 100 zdravotníků.


Již měsíce před samotnou operací měly možnost lékařské týmy díky projekcím ve virtuální realitě vytvořených na základě snímků z magnetické rezonance a výpočetní tomografie možnost testovat různé druhy vhodných technik.


Dle slov Noorem ul Owase Jeelaniho „Bylo skvělé vidět anatomii a provést operaci ještě předtím, než jsme ty děti vystavili riziku“.



Virtuální realita nachází své uplatnění i v nácviku operativních metod pro budoucí chirurgy či ulehčení při učení lidské anatomie, kdy můžete poznávat lidské tělo zevnitř a prohlížet ho ze všech stran, úhlů a pohledů v různých vrstvách.


Pražský IKEM využívá virtuální realitu s 3D modely orgánů u nejnáročnějších operací jater u dětí. Chirurgové zde ve virtuální realitě konkrétně plánují specifické zákroky na individuálních modelech pro každého pacienta.


Poslední dobou virtuální realita slouží i k diagnostickému a terapeutickému využití u fobií, závislostí, rehabilitací, poruch příjmu potravy, autismu a posttraumatických stresových poruch.






5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější články o virtuální realitě

Nově přidaná 360° videa 

Nově přidané virtuální prohlídky 

bottom of page